Kan ‘videoincident’ Bundesliga ook in Nederland?

17mei - door redactie - 0 - Over Nieuws

Een scheidsrechter die fluit voor de rust, de spelers die de kleedkamer al opzoeken en vervolgens worden teruggeroepen voor een penalty na tussenkomst van de videoscheidsrechter. Het gebeurde maandag in de Bundesliga bij FSV Mainz tegen SC Freiburg. Kan het ook in de eredivisie gebeuren?

“Ja en nee”, is het antwoord van de KNVB. Theoretisch kan het, maar waar in Duitsland een videoscheidsrechter pas in actie komt als het spel stil ligt, is dat in Nederland anders.

“We kunnen moeilijk oordelen over hoe het in Duitsland geregeld is, maar bij ons is het zo dat als er een situatie is waarbij de videoscheidsrechter in actie kan komen, er gelijk, gedurende het spel, contact is tussen beiden”, legt een woordvoerder uit. “Een mogelijke melding kan dan zijn: ik heb een incident onder review, ik koppel zo snel mogelijk terug.”

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Videoscheidsrechter roept spelers terug in rust

Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Oefenen

“We zijn zo opgeleid dat de communicatie tussen de partijen altijd goed is. We zijn al jaren aan het opleiden en testen met de videoscheidsrechter. We zorgen ook dat alle scheidsrechters en videorefs aan het minimale aantal duels komen, voordat ze er überhaupt mee aan de slag gaan.”

Zo kiest de KNVB wedstrijden bij bijvoorbeeld de Future Cup op de Toekomst uit om scheidsrechters de nodige ervaring op te laten doen. “Dat zijn officiële wedstrijden. Scheidsrechters moeten volgens de regels namelijk eerst minimaal drie officiële duels met een videoref hebben gefloten. Andersom moet een videoref eerst vijf duels hebben geoefend, alvorens hij of zij wordt ingezet.”

Hoe snel moet een videoscheidsrechter beslissen?

Het voorval in Duitsland roept ook de vraag op: tot hoelang na een overtreding mag een videoscheidsrechter een oordeel vellen? “Dat staat niet in de reglementen. Er is geen tijdslimiet voor het nemen van een beslissing. Maar het is reglementair niet toegestaan om een beslissing te herzien als het spel herstart is. In Duitsland was dat nog niet het geval, dus mocht deze beslissing genomen worden.”

AZ-Cambuur, 2017

Dat de communicatielijnen in Nederland korter zijn, bleek vorig seizoen in de halve finales van de KNVB-beker. In blessuretijd van de wedstrijd AZ-Cambuur, bij de stand 0-0, scoorde AZ. Maar de videoscheidsrechter wilde een moment terugzien om te kijken of AZ voorafgaand aan het doelpunt niet een overtreding had begaan.

Arbiter Kevin Blom kreeg dit direct op zijn oortje, wees nog niet naar de stip, maar wachtte. Er bleek inderdaad een overtreding aan vooraf te zijn gegaan, waardoor het feest niet doorging. Uiteindelijk won AZ na strafschoppen.