OpinieZ Nederland wordt van jou niet beter, Jerry Afriyie

16mei - door redactie - 0 - Over Nieuws

Titelfoto: Jerry Afriyie – screenshot RTV Dordrecht

Beste Jerry

Op 19 april maakte het Openbaar Ministerie haar beslissing bekend: de mensen die in december de A7 naar Joure hebben geblokkeerd om een anti-Zwarte-Piet demonstratie in Dokkum te verhinderen, worden vervolgd. Uiteraard genereerde dat bij jou, oprichter en boegbeeld van de Zwarte-Piethatende stichting “Nederland Wordt Beter” grote instemming en vreugde.

“Karma voor de wegblokkeerders. Moge gerechtigheid geschieden!” juichte je op Twitter. Eigenlijk was het niet juist dat je hier het woord karma gebruikte. Strikt genomen betekent karma gewoon “handeling”. In feite had je het woord vipãka (gevolg) moeten gebruiken. Want de actie op de A7 was een gevolg. En wel op een handeling van jou. Je ging namelijk naar Dokkum om politiek te bedrijven voor de neus van kleine kinderen. Dat is karma van het laagste soort, Jerry.

Karma voor de weg-blokkeerders. Moge gerechtigheid geschieden! https://t.co/7BftF3Q5Gz

— Kno’Ledge Cesare (@TheRebelThePoet) April 19, 2018

En de actie van je opponenten was daar het logische gevolg van. Met je gejuich op Twitter toonde je dus weer duidelijk aan dat het je ontbreekt aan zelfreflectie. Dat jij niet inziet dat abject gedrag reacties oproept en zo als boemerang kan werken. Integendeel; jij boekt die reacties in als onrecht naar jouw persoon; het is altijd de schuld van die anderen. Jij neemt dagelijks de Nederlandse samenleving de morele maat, maar legt nooit een kritische meetlat langs jezelf.

Homofoob

Zo deed je recentelijk de wereld een bekentenis. Je onthulde een tijdje terug dat je homofoob bent. Is dat even nieuws. De activist, dichter, die zichzelf tooit met het poëtische alias Kno’Ledge Cesare, vindt homo’s vies. De zelfverklaarde anti-racisme- apostel voelt afschuw bij het idee dat twee mensen van gelijk geslacht verliefd op elkaar kunnen worden. Maar tegelijkertijd stelde je, dat je probeert om die haat te overwinnen. Op zich siert deze handelwijze je. Als bij iemand het besef doorbreekt dat hij gebukt gaat onder een bekrompen vooroordeel, dan is dat een stap in de goede richting. Maar bij het beschouwen van je andere uitspraken en handelingen wordt duidelijk dat je op het punt van vooroordelen bevechten nog een lange weg te gaan hebt.

Stelselmatige schoffering

“Je kan niet onrecht jegens jezelf veroordelen en je met dezelfde mond schuldig maken aan onrecht tegen anderen”, stelde je. Maar laat dat nou precies zijn wat jij en de jouwen dagelijks doen. Nederlanders vieren Sinterklaas met de figuur van Zwarte Piet erbij. Dat doen ze al heel lang. En bij die Zwarte Piet hebben ze totaal geen racistische connotaties, Jerry. Die hebben jij en de jouwen bedacht. Nederlanders DENKEN niet eens aan het Afroide ras als ze het heerlijk avondje vieren met Zwarte Piet; hij is gewoon een mythische figuur die bij Sinterklaas hoort. En nu zouden volgens jou al die Nederlanders, die gewone, tolerante, niet-discriminerende mensen, opeens racisten zijn? Dat zijn ze niet.

Jij doet ze onrecht aan wanneer je ze daarvan beticht. Ze laten zich dat dan ook niet aanpraten. Nu niet en ook niet over twintig jaar. Leg me eens uit, Jerry: hoe kun je stellen dat je verscheidenheid omarmt, terwijl je een hele bevolkingsgroep stelselmatig schoffeert omdat die een beetje anders denkt dan jij? Je beweerde “dat we een inclusief Nederland niet exclusief kunnen maken voor mensen die dezelfde levensovertuiging hebben als wij.” Dat zijn prachtige woorden. Maar je handelt er niet naar. Iedereen die niet precies volgens jouw levensovertuiging denkt en handelt, wordt in feite gedemoniseerd.

White privilege

Je hebt de mond vol over white privilege, institutioneel racisme en “witten” die jou en de jouwen zouden onderdrukken. Maar in Dokkum werden de “witten”, die je nota bene kwamen ondersteunen, in een bijrol gezet. “Achteraan met jullie. Het gaat om ons.” Over onderdrukken gesproken. Op een dergelijke abjecte handelwijze is maar één woord van toepassing: racisme. Zie het onder ogen, Jerry. Je bezondigt je zelf aan alles wat je je opponenten verwijt.

Je kunt wel prachtige woorden schrijven over een inclusieve samenleving, maar in de praktijk ben je gewoon een discriminerende racist die de “witte” bevolkingsgroep denigreert en probeert te vertrappen. Je kunt in een gedicht wel schrijven “bespaar ons de haat die door ons heen schijn”, maar zelf sta je bol van haat. Je stelt dat je homohaat ontstond door de indoctrinatie die je onderging op school en in de kerk; aangeleerd zou zijn. Het was wéér de schuld van die anderen. Weer dat gebrek aan zelfreflectie. Want al die Nederlanders die jij verkettert, zijn ten offer gevallen aan dezelfde school en kerk. En er niet uit gekomen met homofobie.

Kijk in de spiegel

Misschien moet je dan toch nog eens in de spiegel kijken voor je school en kerk iets verwijt. Vandaar deze boodschap aan jou: het vechten tegen je afkeer van homo’s is een eerste stap. Prima. Nu de rest nog. Vecht net zo lang tot je die Nederlandse “witten” (het woord alleen doet al pijn!) óók kunt zien zoals ze zijn: gewoon fatsoenlijk, over het algemeen tolerant (op die enkele rotte appel na, maar die zit in ieder volk en/of ras wel; ook in het jouwe) en NIET racistisch of vervuld van koloniaal dédain naar jou en de jouwen.

Maak jezelf vrij van haat, vooroordelen en je eigen racisme. Je zei dat je doorgaat ”tot Nederland het begrijpt”. Ga eens door tot je het zélf begrijpt. Over twintig jaar zul je Nederland dankbaar zijn.

Met groeten, Lettie.

Advertenties