Stankoverlast in westen van Nederland door paasvuren

28apr - door redactie - 0 - Over Nieuws

Stankoverlast in westen van Nederland door paasvuren

Een paasvuur in Overijssel / ANP

De paasvuren in het oosten van het land hebben zondagmiddag voor flinke stankoverlast in het westen van het land gezorgd. De Zuid-Hollandse milieudienst DCMR kreeg bijna vijftig meldingen binnen van stankoverlast door brandlucht.

De klachten komen uit Hoek van Holland, Brielle, Hellevoetsluis, Westvoorne en Rockanje. Ook in de regio Haaglanden zijn er klachten binnengekomen.

Brandlucht

Volgens de DCMR is de brandlucht afkomstig van de paasvuren in het oosten van het land. Vanaf de Noordzee waait de brandlucht weer terug het land is. De milieudienst verwacht dat de brandlucht langzaam landinwaarts trekt en zo nog meer overlast zal geven.

Lees verder na deze advertentie

Metershoge bulten

Het paasvuur is een oud ritueel dat gedaan wordt op eerste of tweede Paasdag. Voor een paasvuur verzamelen mensen soms weken- of maandenlang grote hoeveelheden hout en gooien dit op een grote bult die tientallen meters hoog kan zijn. ’s Avonds als het donker is wordt de bult hout aangestoken.

Paasvuren worden voornamelijk afgestoken in de provincies Drenthe, Groningen, Overijssel en Gelderland. Ook in Friesland en Noord-Brabant komen op sommige plekken paasvuren voor.

Op Twitter showen mensen vol trots hun paasvuur:

Lees verder na deze advertentie

Brace yourself; warm lenteweer is coming

Kunnen we volgend weekend massaal het terras op? ©ANP

De temperaturen gaan stijgen aankomende week. Sommige voorspellingen gaan zelfs zo ver dat we volgend weekend temperaturen van 20 graden in sommige delen van het land gaan halen. Haha, 1 april zeker? Nee dit is echt.

Na een koele maart en een druilerig Paasweekeinde, dringt de warmte ons land binnen. Dit komt door een zuidenwind die de weg vrijmaakt voor warmere lucht uit Zuid-Europa. Buienradar voorspelt zelfs 23 graden op zaterdag 7 april!

Lekker lenteweer

April doet wat hij wil, is een oude volkswijsheid. Maar de signalen zijn in elk geval positief. De temperaturen tijdens de Paasdagen blijven hangen op een graad of tien. Op dinsdag en woensdag zal het al merkbaar zijn dat het warmer wordt. Dan wordt verwacht dat het kwik de 15 graden zal aantikken. Na een dipje aan het einde van de week, gaat de weg omhoog door. Vooral zaterdag en zondag lijken voor begin april erg warm te worden.

Of de winterjas definitief in de kast kan, is nog lastig te zeggen. April staat bekend als een maand waarin het weer zeer grillig kan zijn, maar het kan natuurlijk geen kwaad om de zonnebril alvast uit de kast te halen! Terrasje iemand?

Zuid-Europese warmte in Nederland volgend weekend? ©Buienradar

Deze app voorkomt bonnetjeschaos

Deze app voorkomt bonnetjeschaos

Een ondernemer wil ondernemen. Bonnetjes en facturen horen er natuurlijk bij, maar veel zzp’ers en andere ondernemers zien dat papierwerk als een noodzakelijk kwaad. Terwijl het netjes bijhouden van de administratie toch echt veel chaos kan voorkomen en kostbare vrije tijd kan opleveren.

Zeker als de btw-aangifte weer voor de deur staat, is het zaak de bonnetjesboel op orde te hebben. Uit onderzoek van ING blijkt echter dat dit vaak niet het geval is.

Papier is geduldig

Schoenendozen, portemonnees, lades; het zijn nog steeds geliefde plekken om bonnetjes op te bergen. Zo groeien die al snel uit tot een plaag. Veel ondernemers herkennen deze chaos. Papier is geduldig, maar wie elk kwartaal de aangifte omzetbelasting moet invullen, kan nog wel eens het geduld verliezen. Veel tijd gaat op aan het bij elkaar zoeken en ordenen van stapels bonnen en e-mails en ordners met facturen. Tijd die je als ondernemer liever besteedt aan klanten. Of aan – eindelijk eens – een vrije avond.

Overzichtelijk op één plek

Voor de bonnetjeschaos heeft ING nu een oplossing ontworpen: Bonnen & Facturen. Met deze functionaliteit in de Mobiel Bankieren App scan je eenvoudig bonnen en rekeningen. Je kunt ze dan koppelen aan de af- en bijschrijvingen op de zakelijke bankrekening. Zo krijg je als ondernemer overzicht, tijdwinst en direct inzicht in de cijfers.

Bewaar het overzicht

Nog steeds bewaart ruim 40 procent van de ondernemers papieren bonnetjes in een schoenendoos of iets wat daarop lijkt, blijkt uit het onderzoek van ING. De functie Bonnen & Facturen maakt het veel eenvoudiger om het overzicht te bewaren. De btw-aangifte is zo ook een stuk sneller afgehandeld. Niet meer een groeiende stapel papier, maar elke dag even de bonnen en facturen scannen en ze koppelen aan de af- of bijschrijvingen op de rekening.

Zo werkt het

Bonnen & Facturen werkt eenvoudig en snel: open de Mobiel Bankieren App en scan de bon of factuur met de camera van je smartphone. Je kunt ook documenten mailen naar de app. Hierna kun je informatie over zaken als btw-tarief, omschrijving en categorie toevoegen. Dan kun je de bon of factuur koppelen aan de bijbehorende bij- of afschrijving. Het is ook mogelijk om de gegevens via Mijn ING Zakelijk te downloaden of te exporteren. Dat is handig voor je administratie, als voorbereiding voor de btw-aangifte, of om gegevens door te sturen naar de boekhouder.

Goede ervaringen

Ondernemers die al een tijdje werken met de nieuwe functie reageren positief. Ze zijn geen tijd meer kwijt aan het bij elkaar zoeken en sorteren van het papierwerk. De app werkt prettig en snel en heeft dezelfde gebruikersvriendelijkheid als de particuliere betaalapp van ING. De grote winst is dat ondernemers direct zien hoe hun bedrijf ervoor staat.

Wie benieuwd is naar de mogelijkheden om de administratie te vereenvoudigen, vindt meer informatie bij Bonnen & Facturen.

Lees verder na deze advertentie

Geen natuurlijke dood bij bewoners Nieuwe Pekela

Geen natuurlijke dood bij bewoners Nieuwe Pekela

De politie doet onderzoek. Foto: ANP.

De twee bewoners van een woning in het Groningse Nieuwe Pekela zijn niet aan een natuurlijke dood gestorven. Dat meldt de politie zondag. De slachtoffers zijn een vrouw van 58 en een man van 62 jaar.

Onderzoek

De twee lichamen werden zaterdag rond half twaalf ’s ochtends gevonden. Nadat duidelijk werd dat geen sprake was van natuurlijk overlijden, is forensisch onderzoek gedaan en is een buurtonderzoek opgestart. De lichamen zijn overgebracht naar het UMC Groningen.

Omdat het onderzoek nog niet is afgerond, kan de politie nog niet meer informatie vrijgeven.

Vertrouwen Marjoleine door identiteitsfraude weg

Vertrouwen Marjoleine door identiteitsfraude weg

In samenwerking met de Rijksoverheid

Internetcriminaliteit is een groeiend probleem, maar ongeveer de helft van de Nederlanders weet hoe je je daartegen moet wapenen. Dat bleek deze maand uit onderzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Eén van de vormen is identiteitsfraude. Marjoleine van Roon was er slachtoffer van. „Iemand heeft zich voorgedaan als mij en heeft mijn identiteit gestolen.” Iemand gebruikte haar foto’s, zonder dat zij dat wist. De internetcrimineel gebruikte WhatsApp en Snapchat met haar foto en een e-mailadres met haar volledige naam.

‘Mezelf verwijderen’

Het enge en vervelende vond Marjoleine dat ze er niets aan kon doen. „Ik kon mezelf niet verwijderen, terwijl het wel om mij ging.” Identiteitsfraude kan nog verder gaan dan het gebruik van foto’s, zoals bij Marjoleine gebeurde. Met gegevens van het slachtoffer online spullen bestellen bijvoorbeeld, maar zover kwam het niet.

Het hakte er stevig in: „In het begin was ik bang en dacht ik: straks komt diegene naar mijn huis. Als ik op straat liep dacht ik ‘straks is die of die het’. Ik vertrouwde mensen niet meer.”

Voorzichtiger geworden

Marjoleine heeft ‘alles op social media nog meer privé gezet’. „De identiteitsfraude heeft met kwetsbaarder gemaakt. Daardoor ben ik voorzichtiger geworden. Ik plaats alleen nog foto’s die overal gemaakt zouden kunnen zijn.”

Dat je online goed moet opletten is voor velen een vanzelfsprekendheid, maar dat is lang niet zo voor iedereen. Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus benoemde dat onlangs zo: „Het is voor iedereen logisch de buitendeur op slot te draaien, maar dat geldt niet voor onze digitale deuren.”

Dronken vrachtwagenchauffeur van weg geraakt

In het Zeeuwse Rilland heeft een vrachtwagenchauffeur zaterdagavond voor nogal wat onrust gezorgd. De Poolse bestuurder van de truck werd al slingerend op de A58 gesignaleerd, waarop de politie werd gealarmeerd. Nog voor de politie de trucker tot stilstand kon dwingen, raakte de man al van de weg.

Stomdronken chauffeur

De chauffeur bleek zo dronken dat hij niet meer op zijn benen kon staan. De man nam zaterdag de afslag bij het Zeeuwse Rilland en reed daarna een stuk polder in. Bij een T-splitsing raakte hij uiteindelijk van de weg. Zijn vrachtwagen kwam deels boven een dijk en deels boven of in een sloot terecht.

Op het politiebureau bleek dat de man ongeveer 3,5 keer meer had gedronken dan toegestaan. De vrachtwagen is weggetakeld, het rijbewijs van de chauffeur is ingenomen. Hij raakte niet gewond.

Meer incidenten met dronken chauffeurs

Eerder zaterdag ontstond veel ophef over een vrachtwagenchauffeur die onder invloed van drank en drugs een ongeluk veroorzaakte op de A4. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) reageerde zaterdag verbolgen op dat bericht. „Niet te bevatten dat iemand bezopen in zijn vrachtwagen stapt en levens van andere mensen op het spel zet. Schandalig!”, twitterde ze.

Ook de marechaussee in Hoek van Holland en de Rotterdamse Zeehavenpolitie hadden dit weekend te maken met een dronken chauffeur. „Dronken chauffeur vond het nodig om aan boord van de ferry zonder kleding rond te lopen en voor overlast te zorgen. Samen van boord geplukt en een rijverbod gegeven”, twittert de Zeehavenpolitie zondagochtend.

Lees verder na deze advertentie

Lenteweer in aantocht na druilerig Pasen

Lenteweer in aantocht na druilerig Pasen

Pasen verloopt grijs en regenachtig. Voor de mensen die daar niet zo vrolijk van worden, is er hoopgevend nieuws: volgend weekend belooft het echt lenteachtig te worden. Vanaf donderdag neemt de kans op regen al af, vanaf vrijdag neemt ook de temperatuur aangename vormen aan.

Eerste paasdag start regenachtig, maar in de middag zal de zon hier en daar verschijnen. Met een temperatuur tussen de 5 en 10 graden blijft het echter wel wat fris. Maandag begint droog, maar in de middag zal er een overdekte activiteit moeten worden gevonden om tweede paasdag droog door te komen. Ook dinsdag en woensdag is het nog zacht en regenachtig.

Meer zon

Vanaf donderdag neemt de kans op neerslag af en laat de zon zich iets vaker zien. Donderdagavond is het nog wel wat frisser met een maximale temperatuur tot 13 graden.

Vanaf vrijdag belooft het echt aangenaam te worden. De kans op de zon neemt toe en ook de temperatuur loopt op. Weeronline stelt dat het volgend weekend in het zuiden en oosten van het land zomaar 20 graden of nog iets warmer kan worden.

Politie is aanwezig aan de Tt. Melissaweg in Amsterdam-Noord waar bij een schietincident de 41-jarige Reduan B., de broer van de kroongetuige Nabil B. die verklaringen heeft afgelegd tegen de zogeheten Mocro-maffia, is doodgeschoten. / ANP

Verdachten liquidatie broer kroongetuige opgepakt

Verdachten liquidatie broer kroongetuige opgepakt. / ANP

De politie heeft drie aanhoudingen verricht in verband met de dood van Reduan B. Het gaat onder meer om een 41-jarige man die ervan wordt verdacht Reduan B. te hebben neergeschoten.

Reduan B. is de broer van Nabil B., een kroongetuige in een zaak tegen de Mocro-maffia. Reduan B. werd donderdag vermoord aan de Tt. Melissaweg in Amsterdam-Noord. De actie wordt gezien als vergelding voor de getuigenis van zijn broertje.

Bewakingscamera’s

De man is opgepakt nadat DNA dat bij de plek van het misdrijf was gevonden, bleek overeen te komen met een DNA-profiel in de databank van de politie. De verdachte met het overeenkomende DNA-profiel bleek te wonen in Hilversum. Het is onbekend of de man in zijn woning is aangehouden.

De politie meldt dat de schutter te zien is op beeldmateriaal afkomstig van bewakingscamera’s in het pand waar het misdrijf heeft plaatsgevonden.

Volledige beperking

Ook zijn een 34-jarige man en een 31-jarige man aangehouden. Zij worden verdacht van medeplichtigheid en wapenbezit. De 34-jarige man werd vannacht aangehouden op de Rijksweg A13 ter hoogte van Rijswijk door een arrestatieteam. De 31-jarige man is zaterdagochtend aangehouden op een locatie in het Westland.

Tijdens het lopende politieonderzoek zijn meerdere automatische en handvuurwapens en andere relevante goederen in beslag genomen.

De aangehouden verdachten zitten vast in volledige beperking.