Kan ik kiezen voor de België route om mijn Thaise vriendin naar Nederland te halen?

17apr - door redactie - 0 - Over Nieuws

Beste redactie,

Ik woon en werk in Nederland en heb de Belgische nationaliteit mijn Thaise vriendin woont nog in Thailand maar ze wilt graag bij mij komen wonen in Nederland dus moet ik MVV aanvragen voor haar. Ze is inmiddels al bezig met inburgeringscursus en zal examen doen in Bangkok.

Omdat ik een Belgisch paspoort heb, welke documenten heb ik allemaal nodig en waar kan ik die opvragen? En welke documenten heeft mijnThaise vriendin nodig en waar kan zij die opvragen?

Of is er een manier via Belgie? Als wij daar trouwen is zij dan gelijk een EU burger en mag zij dan gelijk bij mij in Nederland wonen?

Groet,

Jor


Beste Jor,

Een EU burger die gehuwd is of een langdurige en exclusieve relatie heeft met een niet-EU burger komt en die zich in naar een ander EU/EER land willen voor vakantie of migratie vallen onder speciale regels. De reguliere visum of migratie eisen gaan dan niet op, mits je aan de voorwaarden voldoet die EU Richtlijn 2004/38 omtrent het recht van vrij verkeer voor familie van EU onderdanen dicteert.

Dit komt er op neer dan jij en je partner de zogenaamde EU route kunnen doen (meest bekent is de ‘België route’: Nederlanders en hun buitenlandse partner die de EU route via Belgie doen). Er zijn een stuk minder documenten nodig en je partner is niet inburgeringsplichtig. Om naar Nederland te komen kan je partner inreizen op een gratis, versneld afgegeven visum type C voor kort verblijf. Eenmaal in Nederland vragen jullie dan verblijf aan voor je partner. In theorie kun je ook een type D (MVV) aanvragen maar dat is minder gebruikelijk.

Jullie moeten voor het gratis visum tonen:

  • Legitimatie (geldig paspoort) van de EU onderdaan en de vreemdeling.
  • Dat er sprake is van een huwelijk of duurzame en exclusieve relatie. Toon dit aan met documenten. In jullie geval laat je bijvoorbeeld met reisstempels, een paar gezamenlijke foto’s en een overzicht wat jullie mailbox of iets dergelijks zien dan jullie elkaar al enige tijd kennen en een serieuze relatie onderhouden. Lever geen bergen papier in of privé informatie, daar zit de ambtenaar ook niet op te wachten. Tip: zet een en ander in een samenvattende brief van 1 of 2 kantjes.
  • Dat de vreemdeling samen met de EU partner reist of zich bij deze zal gaan vergezellen in Europa (in een land anders dan het land waar de EU burger onderdaan van is!!). Toon bijvoorbeeld een vliegticket reservering maar een geschreven en getekende verklaring van de EU burger volstaat ook.
  • NIET NODIG: aantonen terugkeer garantie, financiële middelen, logies papieren, reisverzekering (wel verstandig om toch af te sluiten) etc.

Persoonlijk zou ik het visum aanvragen op afspraak via de ambassade. Je kunt ook bij de optionele externe dienstverlener VFS langs maar bij een bijzonder visum lijkt het mij prettig dat een Nederlands ambtenaar eventueel kan bijspringen in plaats van een een Thaise burger met basale training. Zie ook het Schengen visumdossier. Pagina 22, onder het kopje “Hoe zit dat met speciale visums/procedures voor familie van een EU/EER onderdaan?”: https://www.thailandblog.nl/wp-content/uploads/Schengenvisum-dossier-sept-2017.pdf

Let op!
Eenmaal in Nederland moet je partner langs bij de IND voor de verblijfskaart, zich inschrijven in de gemeente etc. Zorg dus dat zij al haar papieren meeneemt: ongehuwsheidsverklaring en geboorteakte. Deze moeten ook officieel vertaald worden naar het Engels en gelegaliseerd door de Thaise ministry of foreign affairs en de ambassade.

Eenmaal in Nederland zul jij aan de IND moeten laten zien dat je woonruimte hebt (zijn geen eisen aan) en voldoende inkomen zodat jullie financieel zelfstandig zijn en geen uitkering zullen vragen (lees: een baan, maar er is geen specifieke salariseis). Inburgeren vooraf of in Nederland hoeft niet. Uiteraard help jii haar wel met het leren van de taal. Sommige gemeenten hebben een potje met subsidie voor een taalcursus speciaal voor niet inburgeringsplichtige buitenlanders.

Dit lijkt me genoeg informatie voor nu maar neem de tijd en lees je goed in. Bijvoorbeeld over de EU route. Wellicht dat jij of een ander lezer na het doorlopen van de procedures eens hun ervaring met het blog wil delen?

Veel succes en geluk samen!

Groet,

Rob V.

Bronnen en meer informatie:

– https://ind.nl/eu-eer/Paginas/Familieleden-met-een-andere-nationaliteit.aspx

– https://www.nederlandenu.nl/reizen-en-wonen/visa-voor-nederland/schengenvisum-kort-verblijf-90-dagen

– https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/entry-exit/non-eu-nationals/index_nl.htm

– de bijlage “Handbook for the processing of visa applications” en dan daarin “part III” op: https://ec.europa.eu/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/visa-policy_en

– www.buitenlandsepartner.nl (EU route)

Geen gerelateerde bijdragen.