Voorbeschouwing FC Groningen

12mrt - door redactie - 0 - Over Nieuws

Zwolle – Zondag speelt PEC Zwolle opnieuw de ‘lunchwedstrijd’ van de Eredivisie. Ditmaal gaat de reis naar Groningen, waar de plaatselijke FC in het Noordlease stadion de tegenstander is.

Het was Youness Mokhtar die tijdens de heenwedstrijd op 30 september voor een enorme ontlading zorgde door PEC Zwolle in de slotseconden naar een 3-2 overwinning te schieten. Het was voor Zwolle loon na werken, in een duel waarin het middels een treffer van Stef Nijland een vroege achterstand (doelpunt Ritsu Doan) ongedaan maakte, maar door een spookdoelpunt van Tom van Weert schade leek op te lopen. Ryan Thomas scoorde echter als snel gelijk, waarna goudhaantje Mokhtar op aangeven van invaller Piotr Parzyszek de drie punten veiligstelde. Waar Zwolle in het verleden tweemaal in de slotfase onderuit ging tegen de Groningers (seizoen 2012-2013), waren de rollen ditmaal omgedraaid.

Ruim vijf maanden later is FC Groningen nog steeds niet daar waar men in het hoge noorden de ploeg graag ziet staan. In echt degradatiegevaar verkeert de ploeg niet, maar een ticket voor de play-offs ligt ook niet binnen handbereik. Wat dat betreft zal technisch directeur Ron Jans veel overeenkomsten zien met het vorige seizoen van PEC Zwolle, waarin de ploeg in Kerkrade de laatste kans op de play-offs vergooide en vervolgens verder wegzakte tot de bevrijdende voorlaatste wedstrijd tegen sc Heerenveen. Punten sprokkelen, dat is wat Groningen dit seizoen probeert te doen. Daar slaagde het vorige week in op bezoek bij FC Twente. Niet voor het eerst konden de bloemen na afloop naar Sergio Padt, die zich voor de winterstop al in de kijker speelde, maar nog altijd als aanvoerder het slot op de deur is.

PEC Zwolle zit in een qua resultaten mindere fase. De laatste overwinning (thuis tegen sc Heerenveen) is inmiddels al een maand geleden. Toch bood het spel afgelopen zondag tegen VVV-Venlo voldoende perspectief. Voor rust verzuimde de ploeg afstand te nemen en daar betaalde het halverwege de tweede helft een dure prijs voor. Niet voor het eerst dit seizoen liet het team van trainer/coach John van ’t Schip zien zich te kunnen terugknokken van een achterstand. Meer dan een punt leverde het laatste kwartier niet op en dus zullen de Blauwvingers er in Groningen op gebrand zijn om wel met het maximale aantal punten te vertrekken. Dat moet dan wel gebeuren zonder Kingsley Ehizibue. De rechtsback liep zondag tegen zijn vijfde gele kaart aan en is tegen Feyenoord weer speelgerechtigd.

Wist je dat…
Albert van der Haar de laatste Nederlandse doelpuntenmaker voor de Zwollenaren is op bezoek bij FC Groningen? Dat was op 25 april 2004, het seizoen waarin FC Zwolle degradeerde uit de Eredivisie. Nadat Sander van Gessel en Paul Matthijs de thuisclub in het Oosterpark op 2-0 hadden gezet, zorgde Van der Haar voor de 2-1. Diep in de tweede helft maakte Mauro Almeida de 2-2. Na de Portugees scoorde Zwolle nog slechts twee keer uit tegen Groningen. In 2015 was de goal van de Tsjech  Tomáš  Necid voldoende voor de winst en in 2017 scoorde de Deen Nicolai Brock-Madsen eenmaal.

De vijf meest recente ontmoetingen op Groningse bodem
Eredivisie, seizoen 2016-2017
FC Groningen – PEC Zwolle: 5-1 (3-0).  (15’ Linssen 1-0, 19’ Mahi 2-0, 38’ Linssen 3-0, 46’ Brock-Madsen 3-1, 53’ Mahi 4-1, 88’ Hrustic 5-1)

Eredivisie, seizoen 2015-2016
FC Groningen – PEC Zwolle: 2-0 (2-0). (5’ De Leeuw 1-0, 35’ Burnet 2-0)

Eredivisie, seizoen 2014-2015
FC Groningen – PEC Zwolle: 0-1 (0-0). (74’ Necid 0-1)

Eredivisie, seizoen 2013-2014
FC Groningen – PEC Zwolle: 0-0.

Eredivisie, seizoen 2012-2013
FC Groningen – PEC Zwolle: 1-0 (0-0). (90+3’ De Leeuw 1-0)

Arbitrage
Allard Lindhout hanteert zondagmiddag de fluit in het Noordlease stadion. Assitent-scheidsrechters zijn Rens Bluemink en Roy de Nas. Official is Laurens Gerrets. Scheidsrechter Lindhout was eenmaal eerder arbiter van dienst bij een duel van PEC Zwolle. Dat was in speelronde 2 op bezoek bij Sparta Rotterdam.

Bron: www.peczwolle.nl