Podcast #DeDag: alles over de Inlichtingenwet en wat doet de maffia in Nederland?

12mrt - door redactie - 0 - Over Nieuws

Geen tijd om live naar de radio te luisteren? Dan heeft NPO Radio 1 De Dag voor je, een nieuwspodcast met verdiepende verhalen bij het gesprek van de dag. NOS-presentator Winfried Baijens spreekt met deskundigen en journalisten van alle omroepen.

Wat moet je weten voordat je op 21 maart dat stemhokje instapt? Naast het kiezen voor de gemeenteraadsverkiezingen mag je dan namelijk ook je duit in het zakje doen over de nieuwe inlichtingenwet. Waar gaat het over?

In De Dag sprak presentator Winfried Baijens met Wil van der Schans, samensteller van Reporter Radio en onderzoeksjournalist die helemaal in deze nieuwe wet is gedoken. “Er is heel weinig kennis op dit gebied en er gaan veel meningen rond”, vertelt hij in de podcast. Hij heeft het gratis boekje Laat je niet meeslepen geschreven en heeft daarvoor met allerlei deskundigen gesproken.

Maffia in Nederland

De dood van Ján Kuciak, de Slowaakse journalist die samen met zijn vriendin werd vermoord, zou te maken hebben met zijn onderzoek naar de verwevenheid van de Italiaanse maffia met de Slowaakse politiek. Hoe groot is de Italiaanse maffia-clan ‘Ndrangheta in Nederland?

Degene die daar meer over weet is AD-journalist Koen Voskuil, co-auteur van het boek Maffia Paradijs. Maakt hij zich zorgen als journalist die veel over de maffia heeft geschreven? “Het is altijd shocking, maar het is niet zo dat ik nu drie keer onder de auto kijk voordat ik wegrijd.” Hij kan er luchtig over vertellen, geeft hij zelf toe. Bij Europol schrokken ze zich een hoedje toen hij daar een praatje kwam houden. “Daar zeiden ze: pas je ontzettend op? In Italië verdwijnen nog steeds journalisten.”

Hoe zit dat in Nederland

De politie schatte dat er nu zo’n 100 à 125 leden van de ‘Ndrangheta in Nederland actief zijn. Via Nederland wordt veel drugs gesmokkeld, vertelt Voskuil. De haven van Rotterdam en Schiphol zijn handige doorvoerpoorten, en je bent snel het kleine Nederland weer uit.

De politie heeft steeds meer aandacht voor dit probleem, volgens de journalist. Inmiddels is er een speciaal team dat zich bezighoudt met het monitoren van de maffia in ons land.

Hoe wat waar?

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast klaar op je favoriete podcastplatform, zoals iTunes, Stitcher, Soundcloud en nporadio1.nl/podcast. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

De podcast is een gezamenlijke uitgave van NOS, KRO-NCRV, BNNVARA, AVROTROS, NTR, EO, VPRO, Omroep MAX en WNL op NPO Radio 1.