Militairen trainen met helikopters boven Oost-Nederland – Asser Courant

14feb - door redactie - 0 - Over Nieuws

Tijdens deze oefening, genaamd HWIC/TAC NL, vliegen de helikopters vanaf vliegbasis Deelen en trainen de helikopterbemanningen onder andere het vliegen onder verhoogde dreiging en worden vliegers en loadmasters opgeleid tot wapeninstructeurs. Om veilig te kunnen opereren in een missiegebied trainen helikopterbemanningen van de Koninklijke Luchtmacht het hele jaar door.

Een groot deel van training vindt plaats in simulatoren, maar er moet ook in praktijk geoefend worden om vliegers van helikopters gedegen en professioneel voor te bereiden op missies en inzet in binnen- en buitenland.

Helikopters kunnen tijdens de oefening op zeer lage hoogte vliegen, om vliegers van Apache, Cougar en Chinook goed voor te bereiden op missies in binnen- en buitenland. De Luchtmobiele Brigade is aanwezig om het grond- optreden te verzorgen. Hiervoor worden op verschillende locaties radarsystemen opgebouwd (gemeente Dalfsen en Midden- Drenthe) die bestaan uit voertuigen, eventueel met aanhanger.

Klachten

Hoewel de oefeningen zorgvuldig worden voorbereid, in het belang van de oefenende eenheden en de omgeving van de oefenlocaties, kan het zijn dat omwonenden toch overlast ondervinden, bijvoorbeeld van de vliegbewegingen. Eventuele klachten kunnen worden ingediend via . Voor vragen en eventuele geluidshinderklachten is ook het gratis telefoonnummer 0800-0226033 bereikbaar.

Exfiltratie-oefening

In de week van 5 tot en met 9 februari vindt er in het gebied tussen het militaire oefenterrein bij Havelte, Zwolle, Deventer, Ommen en Hoogeveen een exfiltratie-oefening plaats. De oefenende eenheid moet hierbij onopgemerkt uit vijandelijk gebied komen.

De militairen verplaatsen zich, hoofdzakelijk bij duisternis, te voet in kleine groepen van 2 tot 6 personen. Ze verplaatsen zich bewapend door het gebied, er wordt echter geen gebruik gemaakt van (oefen)munitie buiten het militaire oefenterrein.