Onderhandeling met Turkije mislukt: Nederland trekt officieel ambassadeur terug

13feb - door redactie - 0 - Over Nieuws

Gesprekken over de verbetering van de betrekkingen tussen Nederland en Turkije zijn mislukt. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zojuist bekend gemaakt. Nederland trekt nu officieel de ambassadeur terug.

De betrekkingen tussen Nederland en Turkije zijn ijzig sinds Den Haag en Ankara in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen keihard met elkaar in aanvaring kwamen. Nederland weigerde Turkse ministers de toegang. Erdogan noemde Nederlanders daarop nazi’s en fascisten.

Officieel ambassadeur terug

Beide landen hadden al geen ambassadeur meer in elkaars residentie. Nederland eiste excuses van Turkije, en Turkije op haar beurt van Nederland. Het Nederlandse kabinet heeft nu dus besloten de ambassadeur officieel terug te trekken. 

De afgelopen tijd werd er nog onderhandeld tussen de landen. Zo werd half januari duidelijk dat premier Mark Rutte niet langer publieke excuses van de Turkse president Erdogan eiste. Rutte zei toen dat beide landen ‘uiteindelijk weer een relatie moeten opbouwen’. Eind december noemde Erdogan Rutte nog een ‘oude vriend’ en zei hij dat de relatie met Nederland wilde herstellen. 

Gesprekken mislukt

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt nu dat er ‘vooralsnog geen zicht op normalisatie van de bilaterale betrekkingen’ is. “De recente gesprekken boden een kans voor Turkije en Nederland om weer nader tot elkaar te komen, maar we zijn het niet eens geworden over de manier waarop normalisatie zou moeten plaatsvinden”, zegt minister Halbe Zijlstra. 

Zijlstra zal geen nieuwe Turkse ambassadeur in Nederland toestaan, zolang ons land geen ambassadeur in Turkije heeft. “Deze boodschap is aan de Turkse zaakgelastigde in Den Haag overgebracht. Hiermee is ook een pauze in de gesprekken met Turkije gekomen”, meldt het ministerie.

‘Dit is heel bijzonder’

Het mislukken van de gesprekken is een grote verassing, zegt Erik-Jan Zürcher, hoogleraar Turkse talen en culturen. “Ik denk dat het toch is misgelopen op de eis van de Turken: die willen absoluut excuses van Nederland voor het wegsturen van de Turkse minister Kaya.”

De algemene verwachting was dat Nederland en Turkije eruit zouden komen, zegt Zürcher “Er moest een oplossing gevonden worden zodat iedereen zonder gezichtsverlies van tafel kon. Dat dat niet gelukt is, is onverwachts en uitzonderlijk. Dit is nooit eerder gebeurd in de geschiedenis van de betrekkingen tussen de twee landen.” 

Nederland wilde graag dat de banden met Turkije weer zouden verbeteren. Volgens Zürcher zijn daar twee belangrijke redenen voor: “Ten eerste is NAVO-lid Turkije een belangrijke speler in de regio, zeker in het conflict in Syrië. En het Nederlandse bedrijfsleven heeft grote belangen in de Turkse economie.”

Spanning onder Nederlandse Turken:​

Afgelopen zomer spraken we een tegenstander van de Turkse president Erdogan. “Je kan gewoon geen inhoudelijke discussie voeren.”