Militairen trainen met helikopters boven Oost-Nederland

13feb - door redactie - 0 - Over Nieuws

Militairen trainen met helikopters boven Oost-Nederland

Geplaatst op donderdag 1 februari 2018 09:11

  • Oefening defensie bij Walibi. © Fotostudio Wierd

Regio – Van 5 tot en met 23 februari trainen militairen van de Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Landmacht op weekdagen met helikopters in het oosten van Nederland.

Tijdens deze oefening, genaamd HWIC/TAC NL, vliegen de helikopters vanaf vliegbasis Deelen en trainen de helikopterbemanningen onder andere het vliegen onder verhoogde dreiging en worden vliegers en loadmasters opgeleid tot wapeninstructeurs. Om veilig te kunnen opereren in een missiegebied trainen helikopterbemanningen van de Koninklijke Luchtmacht het hele jaar door.

Een groot deel van training vindt plaats in simulatoren, maar er moet ook in praktijk geoefend worden om vliegers van helikopters gedegen en professioneel voor te bereiden op missies en inzet in binnen- en buitenland.

Helikopters kunnen tijdens de oefening op zeer lage hoogte vliegen, om vliegers van Apache, Cougar en Chinook goed voor te bereiden op missies in binnen- en buitenland. De Luchtmobiele Brigade is aanwezig om het grond- optreden te verzorgen. Hiervoor worden op verschillende locaties radarsystemen opgebouwd (gemeente Dalfsen en Midden- Drenthe) die bestaan uit voertuigen, eventueel met aanhanger.

Klachten

Hoewel de oefeningen zorgvuldig worden voorbereid, in het belang van de oefenende eenheden en de omgeving van de oefenlocaties, kan het zijn dat omwonenden toch overlast ondervinden, bijvoorbeeld van de vliegbewegingen. Eventuele klachten kunnen worden ingediend via . Voor vragen en eventuele geluidshinderklachten is ook het gratis telefoonnummer 0800-0226033 bereikbaar.

Exfiltratie-oefening

In de week van 5 tot en met 9 februari vindt er in het gebied tussen het militaire oefenterrein bij Havelte, Zwolle, Deventer, Ommen en Hoogeveen een exfiltratie-oefening plaats. De oefenende eenheid moet hierbij onopgemerkt uit vijandelijk gebied komen.

De militairen verplaatsen zich, hoofdzakelijk bij duisternis, te voet in kleine groepen van 2 tot 6 personen. Ze verplaatsen zich bewapend door het gebied, er wordt echter geen gebruik gemaakt van (oefen)munitie buiten het militaire oefenterrein.

Tip de redactie via WhatsApp! Voeg ‘Emmen.nu’ toe als contact in uw telefoon, 06-5751 5176, en stuur ons uw tips, foto’s en video’s.

U moet zijn ingelogd om een bericht te kunnen plaatsen. Log in of registreer je om een reactie te kunnen plaatsen.

In de rubriek Emmen.Toen laten we elke week een foto zien van Emmen uit …

CQ Centrum voor de Kunsten heeft op 14 mei 2014, enkele maanden voor haa…