‘Nederland moet op zijn tellen passen met de nieuwe Duitse coalitie’

12feb - door redactie - 0 - Over Nieuws

In landen als Griekenland en Italië zullen politiek en burgers opgelucht adem halen want met de nieuwe Duitse regering zal Duitsland deze landen niet nog meer de duimschroeven aandraaien met bezuinigingen. Tegelijk heeft de ‘Grote Coalitie’ de ambitie uitgesproken de economische samenwerking met Frankrijk te willen versterken, desnoods buiten de medewerking van de andere EU-lidstaten.

“Voor premier Rutte is dit geen heel goed nieuws”, zegt Hanco Jürgens van het Duitsland Instituut. Nederland was volgens hem beter af geweest met de euro-kritische blik van de liberale FDP. Maar die onderhandelingen liepen stuk en zo kwam de SPD alsnog in beeld. “Voor je het weet heb je een Europa van drie snelheden, met Duitsland en Frankrijk in de voorhoede”, waarschuwt Jürgens. “Niet prettig voor ons, want ze kunnen altijd zeggen: dan doen we het wel alleen met Frankrijk.”

Angst voor verlies

Maar eerst is, zoals gezegd, de goedkeuring nodig van honderdduizenden SPD-leden. Binnen de SPD heerst veel weerstand tegen de coalitie want de samenwerking met Merkel heeft de partij in de afgelopen regeerperiode het grootste verlies ooit opgeleverd. Sommige SPD-ers vrezen dat nog vier jaar met Merkel de dood van de partij zou kunnen betekenen.

Ook inhoudelijk heeft de SPD niet veel binnen kunnen slepen in dit regeerakkoord. Europa is een van de weinige thema’s waarop de beide partijen elkaar snel vonden.

Maar Hanco Jürgens verwacht toch dat de leden, al zijn ze veel linkser dan de leiders, voor zullen stemmen. “Als ze tegenstemmen komt de partij in een enorme crisis”, zegt hij. “Tegenstemmen is in het Duitse perspectief een ramp voor SPD, voor Duitsland en voor Europa. Er is een enorm besef dat Duitsland moet regeren om een antwoord te vormen op de Franse president Macron.”

Laatste jaren van Angela Merkel

Met de nieuwe regering beginnen vermoedelijk de laatste jaren van het tijdperk Angela Merkel die nu al 12 jaar onafgebroken ons buurland leidt als bondskanselier.

“Ze zal richting willen geven, al is het maar omdat het waarschijnlijk haar laatste termijn is”, zegt Hanco Jürgens. “En Nederland moet op zijn tellen passen. Want over de ideeën van de SPD over Europese risicodeling en de transferunie zijn wij helemaal niet enthousiast. Dat zijn zaken die ons zorgen baren.”