Indiase rechtbank: ontvoerde peuter Insiya moet terug naar Nederland

12feb - door redactie - 0 - Over Nieuws

De ontvoerde peuter Insiya moet terug naar Nederland. Dat heeft een rechtbank in India gisteren bepaald, bevestigt Nadia Rashid, de moeder van het 3-jarige meisje. Voor 27 maart moet het kind aan haar worden overgedragen.

Achter de schermen vindt nu volgens Rashid overleg plaats over een snelle overdracht. Mocht de vader in hoger beroep gaan, dan heeft dat geen opschortende werking, zei ze in De Telegraaf. De overdracht gaat volgens haar gewoon door.

Advocaat Spong, die in Nederland de belangen behartigt van de vader, zegt dat zijn cliënt geen beschikking van de Indiase rechtbank heeft ontvangen. De vader kan er dus niet op reageren, zegt Spong.

Insiya werd eind september 2016 in Amsterdam met gekidnapt. Het meisje verbleef sindsdien bij haar vader in de Indiase stad Mumbai.

De moeder noemt het Indiase vonnis een enorme doorbraak. Ze kreeg het nieuws gisteren te horen, een dag voor haar verjaardag. In het NOS Radio 1 Journaal zei ze dat ze altijd is blijven hopen op een goede afloop. Nederlandse rechters hadden al eerder geoordeeld dat het meisje terug moest naar haar moeder, en nu is een Indiase rechtbank tot hetzelfde oordeel gekomen.

‘Niets waard? Dat kan hij niet meer zeggen’

Volgens Nadia Rashid had de vader vorige maand nog laten weten dat het oordeel van de Nederlandse rechter niets waard is. “Nu kan hij dat niet meer zeggen”, aldus Rashid. Ze noemt het heel mooi dat de rechtbank in India nu ook heeft vastgesteld dat haar dochter met geweld is ontvoerd, illegaal India is binnen gesmokkeld en is weggehouden bij de moeder.

In het NOS Radio 1 Journaal zei ze verder dat ze al zestien maanden geen contact heeft gehad met haar dochter. Ze is blij dat de ontvoeringszaak zoveel aandacht heeft gekregen. Ze zei verder dat er tussen Nederland en India steeds contact is geweest op ambassadeurs- en ministersniveau.

India weigerde eerder een verzoek van het Nederlandse OM om de vader uit te leveren. Naast hem zijn er zes andere verdachten in de ontvoeringszaak.