Extreemlinkse groepering in Nederland wou Sinterklaas letterlijk vermoorden

12feb - door redactie - 0 - Over Nieuws

In Nederland is een strafrechtelijk onderzoek gestart naar ene Michael van Z., de kopman van de extreemlinkse groepering De Grauwe Eeuw. Die deed eind 2017 een oproep om Sinterklaas tijdens de intocht letterlijk te vermoorden “zodat alle kinderen getuigen zijn”. De Nederlandse veiligheidsdiensten hebben ervoor gezorgd dat de man niet bij één van die intochten aanwezig kon zijn.

7 februari 2018

De Facebookpost luidde zo: “Zit niks anders op … we moeten een prijs op het hoofd van Sinterklaas zetten. Dubbele prijs als het tijdens de Nationale intocht is zodat alle kinderen getuigen ervan zijn, zelfs massaal onder zijn hersenen en botsplinters bedekt zitten. M.a.w. zonder twijfel morsdood. Zo kan de NPO (Nederlandse omroep, red.) geen onzin verhaaltje ophangen met een nieuwe Sinterklaas en zijn we voorgoed van dat feest af. (En van die irritante Flodder-acteur die Sinterklaas speelt.)”

De extreemlinkse activist wordt verdacht van opruiing. Hij deed zijn oproep via Facebook. Het Openbaar Ministerie (OM), het Nederlandse parket, bevestigt aan de Nederlandse kranten Algemeen Dagblad en Telegraaf dat er effectief een onderzoek loopt. Eerder had van Z. in Utrecht al een “andere, soortgelijke zaak” gepleegd.

homofobisch, seksistisch en validistisch zijn”, schrijft Van Z. zelf op Facebook. Hij reageerde ook op zijn Sinterklaas-bedreiging: “Ik ben geen activist om vrienden te maken. Publiceer lekker wat je wil.”

pic.twitter.com/WfSuYlcAQr

— Paul Haverma (@paul_haverma) 27 oktober 2016

Obscure club extremisten

Grauwe Eeuw, de groepering van Van Z., komt in Nederland al zo’n jaar geregeld in de pers. Zo hebben de extremisten al verschillende dreigbrieven naar gemeenten en andere instanties gestuurd, waarin geëist wordt dat namen van straten en tunnels aangepast worden. Volgens de beweging gaat het dan om namen die verwijzen naar het koloniale verleden van Nederland en een “racistische stereotypering” voorstellen.

Het ging onder andere over de J.P. Coenstraat, die vernoemd werd naar een vooraanstaande Nederlander in Nederlands Indië. Volgens de Grauwe Eeuw was Coen “een massamoordenaar die de bevolking van de Molukse Banda-eilanden uitroeide ten gunste van handelsbelangen”. Eerder bekladde de groep beelden van Bontekoe en Coen in de stad Hoorn met de tekst “weg met koloniale verheerlijking”.

Ook diende de groepering klacht in wegens en lokaal kinderfeestje met het thema cowboys en indianen. Dat zou volgens hen discriminerend zijn.

Wie er precies achter De Grauwe Eeuw zit en wat ze concreet willen bereiken is niet helemaal duidelijk. De extremisten slaan contacten met pers en media af omdat ze naar eigen zeggen “witte media geen macht willen geven”. Volgens een cafébaas, die door de groepering bedreigd werd wegens Hollands-Chinese taalgrapjes, gaat het om een “vrij anoniem clubje dat zich op een zolderkamertje heel erg druk maakt om niks”. Dat zegt hij in het Algemeen Dagblad.

Bij ons in mindere mate

Ook in België bestaan er in mindere mate groeperingen die ijveren voor het ‘dekoloniseren’ van de publieke ruimte. Zo is er redelijk wat vraag naar om in Oostende en Brussel de standbeelden van koning Leopold 2, die in zijn persoonlijke kolonie Congo een ware genocide aanrichtte, op te doeken en straatnamen die genoemd zijn naar Vlaamsgezinde collaborateurs, zoals Cyriel Verschaeve, te hernoemen.

Ook ijverde het gelijkekansencentrum Unia een tijdlang voor de afschaffing van Zwarte Piet. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) pikte dat niet. Haar repliek: “Waarom wél salafisten die weigeren een hand te geven aan de schepen die hen trouwt met hand en tand verdedigen , en niet in de bres springen voor een kinderfeest?”

Lees meer