‘Als we zo doorgaan, is Nederland straks overspoeld’

14jan - door redactie - 0 - Over Nieuws

„Wat een rust”, dacht Gigi Jansen (47) toen ze dertien jaar geleden in Nederland kwam wonen. Ze verhuisde voor de liefde van haar leven vanuit de drukke Braziliaanse stad Natal naar het Zuid-Hollandse Voorburg.

„In Brazilië is het verkeer zo druk, hier kom je op de fiets door de bossen soms niemand tegen”, vertelt Jansen, die de Nederlandse taal inmiddels goed spreekt. „In het begin moest ik daar wel aan wennen, want alleen door het bos fietsen maakte mij ook wel bang.” Inmiddels is Jansen alweer verhuisd, nu naar de Veluwe. „Ik ben echt van de rust van Nederland gaan houden.”

Het CBS presenteerde dinsdag cijfers waaruit blijkt dat het aantal Nederlanders blijft toenemen. Dat komt door de komst van steeds meer migranten naar Nederland en omdat mensen steeds ouder worden. In 2060 zullen er naar verwachting 18,4 miljoen mensen in ons land wonen, nu wonen er in ons land iets meer dan 17 miljoen mensen.

Luxe

„Het is inmiddels kwart over twaalf en als we zo doorgaan is Nederland straks overspoeld”, zegt Paul Gerbrands, historicus en voorzitter van de Club van Tien Miljoen. Die stichting werd 23 jaar geleden opgericht met de gedachte dat Nederland terug moet naar tien miljoen inwoners. „Inmiddels is de kwaliteit van leven nog luxer geworden, zodat je elkaar zelfs met tien miljoen mensen nog in de weg zit.”

Dat een bevolkingsdaling van ruim zeven miljoen niet haalbaar is, weet Gerbrands ook. Maar dat er iets moet gebeuren, is volgens hem een understatement. „We wonen nog net niet op de snelweg of op Schiphol, de huizenprijzen stijgen en gevolgen van de mensen die er nog geboren moeten worden zijn nog niet eens verrekend. Het wordt een drama.”

Het onderliggende probleem is volgens Gerbrands de wereldwijde overbevolking. „We groeien naar de tien miljard mensen op aarde, terwijl vier miljard het maximum is als je mensen op een verantwoorde manier wilt laten leven. Los je die overbevolking niet op, dan blijf je migranten houden die hopen op een rustiger en beter Europa.”

Als voorbeeld neemt hij inwoners van het platteland in Afrika. „Zij trekken naar de steden omdat er op het platteland niets te beleven valt. Maar de steden zijn overvol en dus trekken ze naar Europa. Vervolgens blijft de bevolkingsgroei in Afrika doorgaan en de situatie zich herhalen.” Die groei kan volgens Gerbrands stoppen door bevolkingspolitiek en de grenzen te sluiten. „Maar als je dat zegt, krijg je helaas vaak een etiket opgeplakt dat je een racist bent.”

We gaan ze halen

Rikko Voorberg is voorzitter van We Gaan Ze Halen, een stichting die wil dat het door Nederland toegezegde aantal van 8000 vluchtelingen uit Griekenland wordt opgehaald. Voorberg pleit voor een gastvrij en tolerant Nederland. „Het uitgangspunt dat Hongarije heeft en waar vluchtelingen niet worden toegelaten, past niet bij ons. Als we dat hier ook toepassen, zijn we Nederland niet meer.”

Voorberg is voorstander van vrijheid van migratie. „Vluchtelingen hebben vaak een moeilijke en lange weg afgelegd. Vervolgens zitten zij eerst twee jaar opgesloten in een azc, omdat wij willen kijken of we ze wel willen toelaten. Wanneer ze dan te horen krijgen dat ze in Nederland mogen blijven, gaan ze vaak minder snel weer weg als het hier niet lukt. Terwijl het hen al zoveel moeite heeft gekost om binnen te komen.”

Volgens Voorberg kun je vluchtelingen het beste minder sociale voorzieningen en meer mogelijkheid tot participatie geven. „Geef hen vanaf dag één een sofinummer en toegang tot de arbeidsmarkt. Dan ontstaat er meer beweging en geeft het mensen ook de mogelijkheid om verder te reizen als ze hier hun plekje niet kunnen vinden.”

Kinderloos

Ook Jos Riechelman uit Mijdrecht maakt zich zorgen over de overbevolking van ons land. Om zijn steentje bij te dragen, is hij bewust kinderloos. „Ik wist al vanaf mijn veertiende dat ik later bewust geen kinderen wilde”, vertelt hij. Een leraar vertelde hem toen over de gevolgen van overbevolking en dat maakte indruk. „Daarnaast woonde ik als klein kind tegenover een stel met zoveel kinderen. Volgens mij wisten ze zelf niet eens meer hoeveel kinderen ze hadden. Ik dacht: dat kan toch niet goed zijn voor de aarde?”

Riechelman is even stil en zegt dan: „We hebben het hier goed, maar op een mooie zondag kun je eigenlijk al niet meer naar buiten. We zitten onszelf in de weg. In de steden, in het verkeer, maar ook op vakanties. Het feit dat we vakantiespreiding hebben, vind ik niet natuurlijk. We zouden op vakantie moeten gaan wanneer het ons uitkomt. Zo’n spreiding is dan ook geen oplossing, maar een symptoombestrijding.”

De Braziliaanse Jansen ziet ook dat het hier drukker wordt. „Ik zie echt verschil met tien jaar geleden. De kans bestaat natuurlijk dat ik over twintig jaar nog steeds niemand tegenkom tijdens een fietstocht, maar ik vraag me wel af hoe Nederland er dan uitziet.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *