Hoera! Nederland wordt in 2018 een stukje groter

13jan - door redactie - 0 - Over Nieuws

Hoera! Nederland wordt in 2018 een stukje groter

We worden ietsje groter/ANP

Nederland een kikkerlandje? Dat mag zo zijn, maar heel langzaam wordt het koninkrijk ietsje groter. Per 1 januari nemen we een stukje land over van België. Twee stukjes land om precies te zijn.

Schiereilanden

Het gaan om twee schiereilanden in de Maas, ten zuiden van de Limburgse Maastricht. Presqu’île de l’Illal en Presqu’île d’Eijsden worden Nederlands grondgebied, terwijl Petit Gravier juist in Belgische handen valt. Onder aan de streep betekent dit dat Nederland ruim dertien hectare groter zal zijn bij het ingaan van het nieuwe jaar.

Na jaren onderhandelen is het slechts de tweede ‘grondruil’ in 175 jaar, maar hij was hard nodig. Vroeger kronkelde de Maas enorm, maar halverwege de vorige eeuw werd de oever rechtgetrokken onder andere in het grensgebied.

Het gevolg was dat er in Belgische gemeente Wezet en in het Nederlandse Eijsden enclaves ontstonden, die niet direct bereikbaar waren voor de politie van het land waar het grondgebied bij hoorde.

Overlast aanpakken

Daardoor kon er niet goed ingegrepen worden tegen tal van overlastproblemen zoals drugshandel, gedumpt afval en illegale feestjes. Door deze ruil wordt opgelost.

Dode door vuurwerk in Swifterbant, Flevoland

Hulpdiensten tijdens het onderzoek nadat er een dode is gevallen door vuurwerk. / ANP

In Swifterbant in de provincie Flevoland is iemand overleden bij een vuurwerkongeluk. Wat er is gebeurd, is nog niet bekend. Ook is onduidelijk om wat voor vuurwerk het ging.

De overleden persoon is een man, zegt de politie tegen de NOS. Hij zou in de straat wonen waar het ongeluk gebeurd is. Om wie het gaat is verder nog niet bekend.

Oud en nieuw wordt nat en onstuimig

Wie had gehoopt op een koude of witte oudjaarsnacht, wordt helaas flink teleurgesteld. Het is koud noch wit. Op het poedersuiker op je oliebollen na, valt er geen sneeuw. Sterker nog: het wordt zelfs een hele natte jaarwisseling.

Oudejaarsdag wordt recordwarm met 11 graden op de Wadden, 13 graden in het midden van het land en 14 graden in het zuiden. Dat is de verwachting van Weeronline. Het oude record staat op 12,3 graden in De Bilt in 2006.

NS wil uitbreiden met regionale spoorlijnen

NS-topman Roger van Boxtel laat weten ook regionaal uit te willen breiden. Beeld: ANP

Wat de Nederlandse Spoorwegen betreft, blijft het niet bij de huidige spoorlijnen. NS-topman Roger van Boxtel laat in een interview met de Volkskrant weten dat het bedrijf wil meedingen naar de exploitatie van regionale spoorlijnen. Hij is al bij provinciale bestuurders langs geweest om dat duidelijk te maken.

Als eerste heeft Van Boxtel zijn oog laten vallen op de trajecten Dordrecht-Geldermalsen en Amersfoort-Wageningen, waarvan de vervoersconcessies de komende jaren aflopen.

Feiten en cijfers over vuurwerk

Na de Zwarte Pieten-discussie volgt in ons land in december altijd traditiegetrouw de vuurwerkdiscussie; moet er nou wel of niet een algeheel verbod op consumentenvuurwerk komen? Metro zet een aantal feiten en cijfers op een rij.

Laten we maar beginnen met de simpele regels over het afsteken van vuurwerk: dit jaar is de verkoop van vuurwerk aan particulieren toegestaan op 28, 29 en 30 december. Op de verpakking staat of je 12, 16 of 18 jaar moet zijn om het te mogen kopen en afsteken. Het vuurwerk mag alleen afgestoken worden tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur.

Lees verder na deze advertentie

Hoe gaan onze buren met vuurwerk om?

Vuurwerk in een winkel net over de grens met Duitsland./Foto’s ANP

Het kabinet staat elk jaar meer onder druk om gevaarlijk vuurwerk te verbieden. Na oogartsen en de Nationale Politie heeft ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zich bij zich bij de kritikasters aangesloten.

Reden: geen enkel ander feest in Nederland zorgt voor zoveel leed als Oud en Nieuw. Iedere keer raken honderden mensen gewond, veelal omstanders, die voor het leven getekend zijn, aldus de OVV. Ongeveer honderd mensen per jaar houden er blijvend oogletsel aan over. Niet zelden moeten ogen worden verwijderd. Sinds 2000 valt er gemiddeld één dodelijk slachtoffer per jaar.

Vijf vragen (en antwoorden) over vuurwerk

Consumenten laten trots hun zojuist gekochte vuurwerk zien./ANP

Als licht stijgende lijn van de afgelopen jaren wordt doorgezet geven naar verwachting ongeveer 2 miljoen Nederlanders dit jaar samen rond de 70 miljoen euro aan vuurwerk uit. Maar wat zijn de regels?

Wanneer kan vuurwerk gekocht worden?
De vuurwerkverkoopdagen in 2017 zijn 28, 29 en 30 december. De verkoop is een dag eerder gestart dan gebruikelijk omdat de 31ste op zondag valt en er op die dag geen vuurwerk verkocht mag worden. Dat is ooit in de vuurwerkwet vastgelegd om de zondagsrust niet te verstoren.

De eerste klanten komen hun bestellingen ophalen vuurwerkhandel de Rijswijkse Vuurwerkhal./ANP

De folders werden weken vantevoren stukgebladerd. Hoeveel geld had ik dit jaar te besteden? Zou ik ook nog een paar doosjes strijkers en widowmakers (zo heten ze écht) kopen die een klasgenoot op zijn brommer in België was gaan halen? Met grote ogen staarde ik keer op keer naar de draaizonnen, grondbloemen, raketbatterijen, zwermpotten en huilsirenes met namen als Chukoo Chuckoo, Exocet en Happiness. Geluk dat in nog grotere mate bezit van mij nam op het moment dat de eindelijk felgekleurde dozen eindelijk in mijn slaapkamer stonden.

De straten in de buurt roken dagenlang naar – vind ik nog altijd een heerlijke lucht trouwens – kruit en waren chronisch mistig terwijl groepjes jongens met plastic tasjes vol knalvuurwerk door de straten sjokten. Mijn moeder en zusje durfden dagenlang nauwelijks naar buiten en datzelfde gold voor de hond van de buren, die zielig gepiep afwisselde met huilbuien. Kleinigheidjes waardoor we onze pret niet lieten bederven; vuurwerk afsteken was voor mijn vrienden en mij het onbetwiste hoogtepunt van het jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *