Bacteriofagenbehandeling ook in Nederland?

13jan - door redactie - 0 - Over Nieuws

Antibioticaresistentie neemt wereldwijd toe en er zijn geen nieuwe antibiotica meer. De World Health Organization (WHO) denk dat er er jaarlijks naar schatting 700.000 mensen overlijden aan infecties omdat er geen werkende medicijnen beschikbaar zijn.

Er is een mogelijk alternatief: de bacteriofaag. Het is een virus waarmee bacteriële infecties behandeld kunnen worden. De bacteriofaag infecteert de bacterie en doodt deze van binnenuit.

Mogelijkheden van fagentherapie

Naar aanleiding van een uitzending van Dokters van Morgen hebben mensen veel vragen over de therapie. Waarom is deze nog niet in Nederland voor handen? En mensen willen weten of het een oplossing kan zijn voor hun chronische ziekte.

Heb je zelf vragen over de behandeling met fagen? Zorgnu heeft een aantal adviezen van derden op een rij gezet:

Stichting Troika start petitie

De stichting Troika houdt zich bezig met het vraagstuk van de multiresistente bacterie. Ard Struijs, internist bij het Erasmus MC, is ambassadeur van Troika en vertelt in de uitzending over de mogelijkheden van fagentherapie bij mensen en dat er in Nederland meer onderzoek moet komen naar deze behandelmethode. Troika startte een petitie waarmee ze hopen te bereiken dat fagentherapie snel op mensen toegepast kan worden.

Livestream

Radar praatte na de uitzending in een livestream met deskundige Ard Struijsover over bacteriofagen. Wordt jouw vraag beantwoord?

Wil je meer weten over bacteriofagen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *