EK-goud voor Nederland op ploegenachtervolging

12jan - door redactie - 0 - Over Nieuws

De Nederlandse schaatssters zijn zoals verwacht Europees kampioen geworden op de ploegenachtervolging. Bij de eerste EK afstanden in de schaatsgeschiedenis reden Melissa Wijfje, Lotte van Beek en Marrit Leenstra naar het goud in een prima tijd: 2.59,34.

Daarmee bleven Wijfje, Van Beek en Leenstra als enige ploeg onder de drie minuten, maar ze kwamen niet in de buurt van hun eigen nationaal record (2.55,57), dat begin december in Salt Lake City werd gereden.

EK afstanden: ploegenachtervolging (v)

Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Slechts vijf ploegen verschenen aan de start en alleen Rusland en Polen reden in hun beste samenstelling. Achter Nederland eindigde gastland Rusland op de tweede plaats in 3.01,88. De Duitse vrouwen pakten het brons (3.05,04).

Zilver op teamsprint

Ook op de teamsprint kwam er een medaille voor de Nederlandse schaatssters, maar dat was vooraf al duidelijk, omdat er maar drie deelnemende landen in actie kwamen. Het goud was voor de Russische vrouwen in 1.26,71.

Mayon Kuipers, Sanneke de Neeling en Letitia de Jong reden een rommelige race, maar pakten wel de zilveren medaille (1.28,65). Noorwegen werd derde in 1.31,88.

Voor het eerst in de geschiedenis wordt er gestreden om Europese afstandstitels: de eerste EK afstanden vinden plaats in het Russische Kolomna. De 5.000 meter (v) en de 10.000 meter (m) staan niet op het programma, de overige afstanden wel.

In het seizoen voor en na de Olympische Spelen organiseert de internationale schaatsunie ISU een gecombineerd EK sprint en allround. In de overige jaren worden de EK afstanden verreden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *