‘Utrecht moet nog stappen maken om zich in de top te nestelen’

11jan - door redactie - 0 - Over Nieuws

Kampioenskandidaat. Aanval op de topdrie. Dubbel bezet op alle posities. Het kon in de eerste weken van de competitie niet op bij FC Utrecht. Eigenaar Frans van Seumeren sprak zelfs van ‘de beste selectie in zijn periode’.

Niet zo gek. De ploeg trainer Erik ten Hag bracht in die weken zelfs de miljoenenploeg van Zenit Sint-Petersburg aan het wankelen in de play-offs van de Europa League.

Maar eind september is alles anders. Utrecht staat op de teleurstellende negende plaats. De achterstand op koploper PSV is opgelopen tot zes punten. Na een – weliswaar ongelukkige – nederlaag bij FC Groningen (2-1), ging Utrecht hard onderuit bij FC Twente (4-0). Afgelopen weekend kreeg de ploeg in eigen huis een pak slaag van PSV (1-7).

Ander verwachtingspatroon

“Tegen Twente was het een instellingsprobleem. Tegen PSV speelde Utrecht naïef”, zegt oud-speler Gert Kruys, die de club als analist van dichtbij volgt. “De kracht van dit team onder leiding van Erik ten Hag is juist dat ze supergedisciplineerd spelen. Dat heb ik de laatste weken gemist.”

Kruys denkt dat FC Utrecht door alle complimenten van de leg is geraakt. “Dat gaat in een groep leven. Dat de buitenwacht, waaronder ik, roept dat dit een ploeg is om rekening mee te houden. Er ontstond een ander verwachtingspatroon.”

Gert Kruys, tegenwoordig trainer van DOVO Pro Shots

De ploeg van Ten Hag heeft twee problemen. Zo wordt er om te beginnen te weinig gescoord. De Utrechtse aanvallers laten veel te veel kansen onbenut. Cyriel Dessers is het beste voorbeeld. De Belgische spits maakte in de eerste twee duels furore met drie doelpunten. Daarna bleef het stil: hij staat nu al vier wedstrijden droog.

Van zijn drie collega’s voorin, Jean-Christophe Bahebeck, Lukas Görtler en Gyrano Kerk, heeft alleen de eerste een keertje gescoord.

Verdediging

Het tweede probleem van Ten Hag is zijn verdediging. Vorig seizoen had Utrecht na de traditionele topdrie de minst gepasseerde defensie. Dat werd in het begin van dit seizoen moeiteloos doorgetrokken: in de eerste vier competitiewedstrijden kreeg de ploeg slechts één doelpunt tegen.

In de laatste twee competitieduels staat de deur echter wagenwijd open: elf tegengoals. De Utrechters hebben na Roda JC en Willem II nu dan ook de meest gepasseerde verdediging.

Erik ten Hag, trainer van FC Utrecht Pro Shots

Volgens Kruys moet het systeem van Utrecht nog worden geperfectioneerd. De ploeg heeft graag en veel de bal, maar reageert te traag bij balverlies. “In de omschakeling is Utrecht de laatste weken kwetsbaar, omdat de linies te groot worden gelaten.”

Beste vijf

Hoewel het programma er niet om liegt – Utrecht ontmoet de komende weken Vitesse, Heerenveen en AZ – is bij Kruys het vertrouwen in de ploeg onverminderd groot.

“Ik denk nog steeds dat ze bij de beste vijf horen. En als ze in vorm zijn, kunnen ze nog altijd een aanval doen op de topdrie. Maar Utrecht moet nog wel twee stappen maken om zich in de top te nestelen.”

De wedstrijd Vitesse-Utrecht is zondagmiddag te volgen via het liveblog op NOS.nl en via flitsen op NPO Radio 1. De samenvatting is vanaf 19.00 uur te zien in Studio Sport op NPO 1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *