In Nederland hebben we de oliebol, maar wat eten ze over de grens?​

11jan - door redactie - 0 - Over Nieuws

Als de klok straks 12 uur slaat, sta jij waarschijnlijk klaar met je fles champagne en je oliebol. Deze typisch Nederlandse oud-en-nieuwdelicatesse is een goede bodem voor een avond flink feesten. Maar niet overal zijn ze fan van de gefrituurde deegbal. Wat eet de rest van de wereld bij de afsluiting van het jaar?

Twaalf druiven

Precies om middernacht eten de Spanjaarden twaalf druiven. Een druif voor elke klokslag. Lukt dat? Dan hebben ze het komende jaar alle maanden geluk. Sommigen bereiden zich van tevoren voor door de druiven te pellen en de pitten eruit te halen. Zo kunnen ze zo efficiënt mogelijk de druiven opeten als het zover is.

Het gebruik is begin twintigste eeuw ontstaan en waarschijnlijk in het leven geroepen door druivenboeren met een oogstoverschot. Sindsdien heeft de traditie zich verspreid over veel Spaanstalige landen.

Anti-katersoep

Mexicanen eten traditiegetrouw Tamales. Het zijn pakketjes van maïsblad, die gevuld kunnen worden met vlees, groenten, kaas, fruit of rijst. Vrouwen verzamelen zich op Oudjaarsdag om honderden kleine pakketjes te maken en die ze ’s avonds uitdelen aan vrienden, familie en buren.

Tijdens Oud en Nieuw worden Tamales vaak geserveerd met Menudo: een soep die bestaat uit maïspap en de maagwand van een rund. De soep staat bekend als goed anti-katermiddel.

Een lang leven

Japanners eten om middernacht boekweitnoedels. Die staan voor een lang leven, maar alleen als de Japanners de noedels eten zonder ze te breken of erop te kauwen. Ze moeten de noedels dus in één keer naar binnen slurpen om lang en gelukkig te leven.

Geld

In Polen eten ze tijdens de jaarwisseling pekelharing. Met de voorbereidingen van het diner moeten ze op tijd beginnen: de zoute haring moet eerst 24 uur in water weken. Daarna eten ze de haring met roomsaus of met ui, suiker en witte azijn. De zilveren visschubben staan voor geld en brengen financieel geluk in het nieuwe jaar.

Hoppin’ John Flickr/by/2.0/urbanfoodie33

Hoppin’ John

In de zuidelijke staten van de VS komt er op Oudjaarsavond Hoppin’ John op tafel. Er bestaan verschillende verhalen over hoe het gerecht aan zijn naam komt, maar het werd oorspronkelijk meegebracht door slaven uit Afrika en West-Indië naar Noord-Amerika.

Hoppin’ John bestaat uit varkensvlees, rijst en zwarte oogbonen. De oogbonen brengen geluk, omdat hun uiterlijk doet denken aan een munt. Het wordt geserveerd met groene groenten: de kleur van het dollarbiljet. En met maisbrood: de kleur van goud. Het gerecht brengt – je raadt het al – financieel geluk in het nieuwe jaar.

Dumplings

Het Chinees Nieuwjaar wordt later gevierd: in februari 2018. Maar ook daar hebben ze een interessante eettraditie. Tijdens het nieuwjaarsfeest eten ze dumplings: deeg met een hartige vulling. De vulling heeft een symbolische waarde.

Zo staan eend of ei voor vruchtbaarheid, kip voor voorspoed en geluk en ananas voor groot fortuin en rijkdom. In de dumplings verstoppen de Chinezen muntjes. De persoon die de munt vindt, heeft het komende jaar het meeste geluk.

In de meeste landen heeft de nieuwjaarssnack een symbolische waarde. De oliebol heeft dat – voor zover bekend – niet. Begin twintigste eeuw werd het gezien als de ideale lekkernij voor de koude decembermaand. De ingrediënten van oliebollen zijn niet duur, lang houdbaar en verkrijgbaar in de winter. Bovendien zijn de bollen dankzij het vet en de calorieën een goede bewapening tegen de vrieskou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *