De bekendste hacker van Nederland stopt ermee

10jan - door redactie - 0 - Over Nieuws

Zijn opa was technisch ingenieur en legde de eerste radioverbindingen met Bandung en Suriname voor Radio Kootwijk. Zijn vader beheerde in de jaren zeventig de computers op de paardenrenbanen.

En ook Ronald Prins (48) bleek technisch handig. Na een studie wiskunde en banen bij het Nederlands Forensisch Instituut en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, richtte Prins zijn eigen IT-beveiligingsbedrijf op. Als directeur van dit Fox-IT groeide hij uit tot een van de meest invloedrijke Nederlanders op het vlak van cybersecurity. Dinsdag maakte Prins bekend dat hij terugtreedt als directeur.

Onder de vleugels van de mediagenieke Prins groeide het in 1999 opgerichte Fox-IT uit tot hét cybersecuritybedrijf van Nederland. Prins – die graag in snelle auto’s rijdt en dure horloges draagt – wist zijn bedrijf goed te verkopen en is een door de media veel geraadpleegde cybersecurity-expert, omdat hij complexe zaken behapbaar maakt en niet met meel in de mond praat. Het kwam Prins wel eens op kritiek te staan, omdat zijn waarschuwingen voor cyberdreigingen wel erg op één lijn stonden met zijn financiële belangen.

Fox-IT ondersteunt de beveiliging van bijvoorbeeld de notulen van de ministerraad en het telefoon- en mailverkeer tussen staatslieden. Het helpt grote banken bij de bestrijding van fraude en test of bedrijven bestand zijn tegen computerinbraken. Eind 2015 werd Fox-IT voor 133 miljoen euro verkocht aan het Britse NCC, Prins hield er zelf 40 miljoen euro aan over.

„Voor mij wordt het tijd om verder te gaan”, stelde Prins dinsdag in een verklaring over zijn vertrek. Hij blijft als adviseur aan Fox-IT verbonden en zal zich bij andere instellingen „blijven inzetten om Nederland digitaal veiliger te maken”.

Hacken zat er bij de computerexpert al vroeg in, vertelde hij vorig jaar . Prins verveelde zich op school en ging hacken als tijdverdrijf. Regelen dat hij gratis kon bellen, bijvoorbeeld. Scanners luisteren en uitvinden waar een observatieteam van de politie zich bevond. „Gewoon omdat het kon.” Het dak van zijn huis staat nog steeds vol met scanners, nu om als tijdverdrijf naar de kustwacht te luisteren.

Maar hacken zelf, dat doet Prins niet meer, zo vertelde hij NRC al eens; dat moet je aan jonkies overlaten. „Het is vooral de drive die je verliest. Ik lag vroeger zelden voor drie uur op bed, ik zat maar achter die computer. Bij ons werken veel mannen. Op een dag komt er een vrouw in beeld die ’s avonds Netflix-series wil kijken.”

Correctie (22 november 2017): in een eerdere versie van dit bericht stond dat Prins een baan had bij de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Dat moest de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst zijn. Ook stond er ten onrechte dat Prins lid is van de Cyber Security Raad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *